0 0.00 лв.
0 0.00 лв.

Защита от слънцето през лятото

През лятото всички се радваме на топлите лъчи на слънцето, често пътуваме или  си отдъхваме на някой морски бряг, но слънцето може да бъде и опасно за нас, ако не защитаваме кожата си правилно.

Знаете ли че, само два типа слънчеви лъчи достигат до земната повърхност  и са изключително вредни за човешката кожа.  Това са UVA и UVB-лъчите, които са отговорни за слънчевите изгаряния, алергии и формирането на ракови образувания по кожата. Освен това е доказано че UVA и UVB лъчите са отговорни за преждевременното стареене и образуването на пигменти петна- хиперпигментация. Фотостареенето се дължи на въздействието на UVA лъчите върху ДНК на кожните клетки и образуването на вредни свободни радикали, причиняващи оксидативен стрес. Хиперпигментациите са в резултат на свръх продуцирането на естествения пигмент на кожата-меланин, което предизвиква образуването на светлокафяви петна по кожата.

За да избегнем тези вредни ефекти, трябва да предпазваме кожата си с подходящи слънцезащитни кремове. Правилното и често нанасяне на такива продукти създава невидим защитен слой между кожата и слънчевите лъчи, което не позволява тяхното по-дълбоко проникваме в дермата и евентуални вреди. 

Кога бенките са опасни 

Бенките представляват пигментни невуси-образувания по кожата с доброкачествен характер, които се дължат на смутено придвижване и разпределение на меланоцитни клетки-пигментните клетки на кожата. Но как да определим дали дадена бенка не е претърпяла промяна, която да е сигнал за тревога и кога е необходимо да потърсим съвет от лекар?Дерматолозите са създали така наречения ABCDE-метод (А- асиметрия, B- ръбове, C- цвят, D- диаметър, E- еволюция) който спомага за лесният скрининг на невусните образувания. Нормално бенките са плоски, симетрични, едноцветни с диаметър около 6мм, ясно ограничени ръбове, не нарастващи с времето. Следователно, ако забележите промяна в някой от тези параметри трябва да се консултирате със специалист. Друга важна особеност е правилната грижа за кожата при наличието на бенки- това налага нанасяне на слънцезащита особено в зоната където има невуси и  участъците около нея, за да се предпази невуса от вредното въздействие на UVA и UVB-лъчите.

Още от блога

Защита от слънцето през лятото

През лятото всички се радваме на топлите лъчи на слънцето, често пътуваме или  си отдъхваме на някой морски бряг, но слънцето може да бъде и

  0
  Кошница
  Остават ви 50.00 лв. до безплатна доставка.
  Празна количка
   Calculate Shipping
   Въведи промо код