0 0.00 лв.
0 0.00 лв.

Какво е циститът и как да се предпазим от него?

Знаете ли, че 50% от всички жени са били засегнати от цистит или други инфекции на уринарния тракт поне веднъж в живота си, а 20-30% от тези жени получават рецидиви. Тази честота на цистит при жените се дължи на особеностите на женските полови органи и отделителната система.
Циститът представлява възпаление на стената на пикочния мехур, което може да засегне и други слоеве на мехурната стена. Той обикновено започва с често уриниране на малко количество урина, съпроводено със силно парене и дори болка. Възможна е и появата на кръв в урината, заради кървенето от възпалената стена на мехура.

Кои са превантивните мерки, за да се предпазим от цистит?

За да се избегне цистита и/или неговото рецидивиране, е важно да се спазват следните съвети:

 • Обилен прием на течности: колкото повече течности пием, толкова по-кратко бактериите престояват в мехура.
 •  Добра интимна хигиена: употреба на меки сапуни, избягвайте дезинфектиращи гел душове и сапуни. Трябва да се избягва честото носене на тясно и стягащо бельо, тесни панталони и джинси, което може да предизвика протриване на кожата на гениталиите. Това е допълнителна предпоставка за инфекция. Редовната смяна на дамски превръзки или тампони по времена на менструация, както и хигиената след полов акт са задължителни.
 • Диагностика и лечение: Циститът може да се диагностицира чрез лабораторно изследване на стерилна урина или при преглед от лекар специалист. Обикновено лечението включва прием на хранителни добавки, съдържащи сух екстракт от червена боровинка, и/или антибиотици и пробиотици, назначени от уролог.

Още от блога

Защита от слънцето през лятото

През лятото всички се радваме на топлите лъчи на слънцето, често пътуваме или  си отдъхваме на някой морски бряг, но слънцето може да бъде и

  0
  Кошница
  Остават ви 50.00 лв. до безплатна доставка.
  Празна количка
   Calculate Shipping
   Въведи промо код