0 0.00 лв.
0 0.00 лв.

Защо са опасни кърлежите и как да се предпазим от ухапването им?

Знаете ли че, съществуват около 870 вида кърлежи – кръвосмучещи паразитиращи насекоми. Те са изключително опасни тъй като са приносители на различни инфекции като: лаймска болест, марсилска треска, ку-треска, хеморагична треска. Лаймската болест е най-разпространена в България, предавана чрез кърлежи, инфекция. След ухапване, ако кърлежът е бил приносител на тази инфекция, засегната зона от кожата се зачервява,  участък на  зачервяване може да се разпространи до 15 см от мястото на ухапване. Други симптоми са чувство на отпадналост, умора, нощно потене и висока температура, оток и болезненост на мястото на ухапване. При подобна симптоматика е задължителна бързата намеса на лекар. Ако кърлежът е отстранен в домашни условия, е препоръчително да се отнесе за лабораторно изследване в клиника по паразитология. Това е най-сигурният начин за доказване или изключване на възможна инфекция.

За да избегнем подобни опасности е важно да се предпазваме с подходящи продукти против ухапване от кърлежи. Такива може да се спрейове, кремове и други, които се нанасят по дрехите и откритите участъци на тялото, особено при посещение на тревисти места като паркове, градини, планински курорти.

Още от блога

Защита от слънцето през лятото

През лятото всички се радваме на топлите лъчи на слънцето, често пътуваме или  си отдъхваме на някой морски бряг, но слънцето може да бъде и

  0
  Кошница
  Остават ви 50.00 лв. до безплатна доставка.
  Празна количка
   Calculate Shipping
   Въведи промо код